Substitutiepotentieel door inzet fysio- en oefentherapie

Equalis berekent het substitutie-potentieel van uitgebreidere inzet fysio- en oefentherapie

#Fysiotherapie & #Oefentherapie kunnen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van #dejuistezorgopdejuisteplek. Inzet van fysio- en/of oefentherapie voor patiënten met COPD, Parkinson en Coronairlijden zorgt ervoor dat een deel van de complicaties en de daarop volgende medisch specialistische zorg voorkomen wordt. Bij patiënten met voorste kruisband- en degeneratief meniscusletsel leidt een uitgebreidere inzet tot minder operatieve ingrepen met vergelijkbare behandelresultaten. Desondanks wordt bij alle vijf de aandoeningen fysio- en oefentherapie nog niet structureel ingezet in het huidige zorgpad.

In opdracht van het KNGF en de VvOCM bracht Equalis het huidige en het ideale zorgpad van bovenstaande aandoeningen in kaart en becijferde het substitutiepotentieel van uitgebreidere inzet van fysio- en oefentherapie (als vervanging voor medisch specialistische en/of farmaceutische zorg). We concluderen op basis van openbare data dat de extra inzet van fysio- en/of oefentherapie bij de vijf aandoeningen kan leiden tot een totale besparing van €70 mln van de zorgkosten. Om deze besparing te bereiken zullen de betrokken partijen gezamenlijk aan de slag moeten om het ideale zorgpad ook daadwerkelijk te realiseren.

We hopen dat dit onderzoek de betrokken partijen inspireert om in de discussie van JZOJP substitutie richting de fysio- en oefentherapie gezamenlijk verder te onderzoeken en vorm te geven, zodat uiteindelijk de patiënt kan rekenen op de beste zorg.

Wil je meer weten over dit onderzoek of de rol van fysio- en oefentherapie binnen de discussie van JZOJP? Neem dan contact op met Paul van Drunen

Equalis-Substitutiepotentieel-fysio-en-oefentherapie-Eindrapportage-def
Klik voor downloaden van het rapport hier.

Heb je vragen over dit onderzoek?
Bel of mail Niek Gilhuis
Bel of mail
Niek Gilhuis